Chleb z drożdżami -sprawdzone przepisy
22 marca 2020
Chleb piekę już od dawna, uwielbiam ten zapach unoszący się w całym domu, jego smak i trwałość. To naprawdę coś zupełnie innego niż ten kupiony w sklepie. Do tej pory piekłam wszystkie na drożdżach, więc podzielę się z Tobą tymi, które sama przetestowałam.
Chleb pszenny
Składniki:
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g maślanki lub mleka
- 500 g mąki pszennej
- 25 g oliwy z oliwek (ew. olej)
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- Drożdże, cukier i maślankę podgrzać do temp. 37 stopni przez ok. 2 minuty delikatnie mieszając.
- Dodać pozostałe składniki i wyrobić.
- Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
- Z ciasta uformować bochenek lub przełożyć do natłuszczonej formy dł. 30 cm i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
- Piec 30-35 minut w temp. 200 stopni.
Chleb pszenno-żytni razowy
Składniki:
- 100 g mąki żytniej
- 40 g drożdży
- 30 g miodu
- 300 g mleka
- 400 g mąki pszennej, razowej
- 20 g oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- Do naczynia włożyć drożdże, miód, wlać mleko i podgrzać przez ok. 2 minuty (aż do rozpuszczenia drożdży) w temp. 37 stopni cały czas mieszając.
- Dodać pozostałe składniki i wyrobić.
- Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
- Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy dł. ok 30 minut (choć myślę, że da się i bez formy) odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni.
- Piec ok. 35 minut w 200 stopniach
Jeśli znasz jeszcze innego przepisy to zostaw je proszę w komentarzu. Ja codziennie używam Thermomixa, więc nie muszę sama ugniatać ciasta, ale spokojnie da się siłą własnych rąk. 🙂
Poprzedni
komentarze 2
Kaśka
A co powiesz na absolutnie prostacki i zawsze wychodzący chleb gryczany bez drożdży i bez zakwasu?
Etap 1
700g kaszy gryczanej niepalnej
Woda
Zalej, żeby przykryć kaszę, jeszcze trochę. Poczekaj 24h.
Etap 2
Zblenduj kaszę. Nie za dokładnie. Dosyo łyżeczkę soli, dosyp ulubione ziarna i/lub bakalie (dynia, słonecznik, czarnuszka, siemię, kawalki suszonego pomidora, śliwki etc) lub nie dosypuj nic. Wywal na blachę (ja mam stary prostokątny prodiż bez góry, papier do pieczenia mile widziany).
Czekaj 12h
Etap 3
Piecz 60minut w 200stopniach
Wieśniara z miasta
Spadłaś mi z nieba, nigdy nie słyszałam o tym przepisie. Jest boski, a kaszę posiadam. 🙂 Na 100 % wypróbuję!!!