bulion warzywny
Jedzenie

Bulion warzywny domowy

Na życzenie krzysienka26 zamieszczam przepis na bulion warzywny, który jest przede wszystkim niesamowitą alternatywą dla kupowanego w sklepie. Reklama reklamą, ale najlepiej sprawdzić samemu.

Składniki na bulion warzywny:

  • 50 g parmezanu,
  • 200 g selera naciowego,
  • 250 g marchewki,
  • 100 g cebuli,
  • 100 g pomidorów
  • 150 g cukinii
  • 1 ząbek czosnku,
  • 50 g grzybów,
  • 1 liść laurowy,
  • 6 gałązek mieszanych ziół (same liście),
  • 4 gałązki pietruszki (same liście),
  • 120 g soli morskiej gruboziarnistej,
  • 30 g białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

I jak wrażenia po przeczytaniu całej listy? Czy dasz radę je zdobyć, a może masz już część składników w lodówce? Pytam, bo za chwilę zabieramy się do pracy.

Jak przygotować bulion warzywny?

  1. Rozdrobnić parmezan i przełożyć do innego naczynia.
  2. Warzywa, grzyby i zioła rozdrobnić.
  3. Dodać sól, wino, oliwę z oliwek i gotować 40 min. najlepiej z opcją gotowania na parze, co jakiś czas mieszając.
  4. Dodać parmezan i wszystko zmiksować.
  5. Przełożyć do słoika i pozostawić do ostygnięcia.

Koncentrat przechowywany w lodówce zachowa świeżość przez kilka miesięcy i ponadto będzie cieszyć przy każdym posiłku. Szczerze mówiąc ja się w nim „zakochałam”, dlatego tym bardziej nie zamierzam wrócić do kostek rosołowych kupowanych w sklepach. Podsumowując, jego trwałość, sprawdzony skład, dobry smak, to coś co absolutnie do mnie przemawia.

A tu przepis na chleb KLIKNIJ

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *