Bulion warzywny domowy
12 kwietnia 2020
Na życzenie krzysienka26 zamieszczam przepis na bulion warzywny, który jest przede wszystkim niesamowitą alternatywą dla kupowanego w sklepie. Reklama reklamą, ale najlepiej sprawdzić samemu.
Składniki na bulion warzywny:
- 50 g parmezanu,
- 200 g selera naciowego,
- 250 g marchewki,
- 100 g cebuli,
- 100 g pomidorów
- 150 g cukinii
- 1 ząbek czosnku,
- 50 g grzybów,
- 1 liść laurowy,
- 6 gałązek mieszanych ziół (same liście),
- 4 gałązki pietruszki (same liście),
- 120 g soli morskiej gruboziarnistej,
- 30 g białego wytrawnego wina,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
I jak wrażenia po przeczytaniu całej listy? Czy dasz radę je zdobyć, a może masz już część składników w lodówce? Pytam, bo za chwilę zabieramy się do pracy.
Jak przygotować bulion warzywny?
- Rozdrobnić parmezan i przełożyć do innego naczynia.
- Warzywa, grzyby i zioła rozdrobnić.
- Dodać sól, wino, oliwę z oliwek i gotować 40 min. najlepiej z opcją gotowania na parze, co jakiś czas mieszając.
- Dodać parmezan i wszystko zmiksować.
- Przełożyć do słoika i pozostawić do ostygnięcia.
Koncentrat przechowywany w lodówce zachowa świeżość przez kilka miesięcy i ponadto będzie cieszyć przy każdym posiłku. Szczerze mówiąc ja się w nim „zakochałam”, dlatego tym bardziej nie zamierzam wrócić do kostek rosołowych kupowanych w sklepach. Podsumowując, jego trwałość, sprawdzony skład, dobry smak, to coś co absolutnie do mnie przemawia.
A tu przepis na chleb KLIKNIJ
Poprzedni
komentarze 4
Vojaga
Dzięki! Od jakiegoś czasu szukam podobnego przepisu 🙂
Wieśniara z miasta
Cieszę się bardzo, że mogłam pomóc. 🙂
Katarzyna
Ciekawy przepis 🧐 czy wino i ser można czymś zastąpić żeby powstała wersja wegańska?
I ile tego wychodzi?
Jakie zioła polecasz oprócz pietruszki?
Bardzo fajny blog, byłby jeszcze fajniejszy gdyby wpisy były dłuższe bo lubię czytać o takich rzeczach a ciebie przyjemnie się czyta🙂 Pozdrawiam 😊
Wieśniara z miasta
Wino możesz zastąpić sokiem jabłkowym w takiej samej ilości, a ser – płatkami drożdżowymi. 🙂 Robię ten przepis raz na jakiś czas i zawsze wybieram mniejsze słoiki. Tak pewnie ok 200ml-300 ml wyjdzie. Ziołami, to takie jak lubisz, ja akurat nie zmieniałam przepisu.
Jeśli chodzi o wpisy, to jest nadzieja, że się poprawię. 😉
Cieszę się, że tu jesteś. 🙂